فهرست مطالب

مطالعات علوم مدیریت دریایی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1401)

نشریه مطالعات علوم مدیریت دریایی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا عباس زاده، محمدعلی نسیمی*، سمیرا پالی صفحات 5-21
    هدف

    تبلیغات شفاهی الکترونیک به عنوان یکی از مهم ترین منابع اطلاعاتی هنگام تصمیم گیری خرید گردشگران در عصر جدید می باشد.

    روش

    لذا هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی ابعاد تبلیغات شفاهی الکترونیکی در بین گردشگران ساحلی می باشد.روش این پژوهش از نظر ماهیت، آمیخته و از نظر هدف توسعه ای است. لذا برای شناسایی ابعاد تبلیغات شفاهی الکترونیک از روش فراترکیب و جهت اولویت بندی این ابعاد از روش بهترین-  بدترین استفاده شده است. جامعه آماری در بخش کیفی تعداد 158 مقاله مستند بود که در نهایت به 28 مقاله مرتبط تعدیل شد و در بخش کمی 10 نفر از مدیران رسانه های اجتماعی مراکز گردشگری ساحلی منتخب در شمال کشور،  به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان خبرگان انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی با استفاده از روش هفت گامی سندلوسکی و باروسو در فراترکیب و در بخش کمی با استفاده از روش بهترین- بدترین تحلیل شد.

    یافته‏ ها

    ابعاد تبلیغات شفاهی الکترونیکی در بین گردشگران ساحلی در 5 مقوله، 10 کد محوری و 70 کد باز معرفی شد و اولویت بندی آن ها به ترتیب اهمیت ارایه گردید. مقوله تاثیر گذاری پیام در اولویت اول، بستر پیام در اولویت دوم، تبادل اطلاعات در اولویت سوم، عناصر ارتباطی در اولویت چهارم و پیامدهای تبلیغ شفاهی در اولویت پنجم قرار گرفت.

    نتیجه‏ گیری

    مدیران شرکت ها باید به شناخت ویژگی های گیرنده و فرستنده پیام و انگیزه های مشارکت آن ها در تبلیغات شفاهی الکترونیک بپردازند و از طریق ایجاد بسترهایی مثل وب سایت های گردشگری، انجمن های گفتگو و جوامع هوادار برند وابسته به شرکت، به ایجاد و گسترش تبلیغات شفاهی الکترونیک کمک کنند.

    کلیدواژگان: تبلیغات شفاهی، تبلیغات شفاهی الکترونیکی، روش بهترین- بدترین، روش فراترکیب، گردشگری ساحلی
  • سجاد فرهنگ*، سجاد پناهی فر صفحات 23-35
    هدف

    نیروی انسانی از مهم ترین سرمایه های سازمان ها بوده که برخورداری آن ها از انگیزش شغلی می تواند یاریگر سازمان ها در رسیدن به اهدافشان باشد. برای ارتقاء سطح این متغیر در نیروی انسانی مطالعات بسیاری انجام شده، ولی در این میان به نقش مولفه های جنگ شناختی ، به عنوان عامل تاثیرگذار بر این متغیر کمتر توجه شده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مولفه های جنگ شناختی بر روی میزان انگیزش شغلی کارکنان یکی از یگان های نیرو مسلح انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با گروه کنترل و آزمایش بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 60 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش گردیدند. سپس آموزش مولفه های هوش معنوی برای گروه آزمایش به مدت 9 جلسه در گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل از هیچ گونه درمانی برخوردار نشد. در این پژوهش از پرسشنامه سطوح انگیزش شغلی استفاده گردید و داده های به دست آمده به شیوه تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج حاکی از اثربخشی آموزش مولفه های هوش معنوی بر روی میزان انگیزش شغلی (03/125f= و 001/0P= 592/0=Eta) کارکنان نظامی بود. یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که آموزش مولفه های جنگ شناختی با تاثیر بر نگرش ها و رفتارهای فردی، نگرش کلی نسبت به شغل را شکل داده و رفتارهای فردی را در محل کار ارتقا می دهد.

    کلیدواژگان: جنگ شناختی، انگیزش شغلی، کارکنان نظامی
  • محمد محمدی پور، قدرت الله طالب نیا*، مهرداد حسینی شکیب صفحات 33-52
    زمینه و هدف

    یکی از موضوعات اثبات شده در علم روانشناسی، تاثیرگذاری احساسات افراد بر فرآیند تصمیم گیری و قضاوت آنان در خصوص رویدادهای آتی است. به گونه ای که هرگاه افراد دارای احساسات مثبت باشند دست به انتخاب های خوش بینانه و هنگامی که دارای احساسات منفی باشند اقدام به انتخاب های بدبینانه می نمایند.

    روش شناسی

    روش تحقیق این پژوهش تیوری داده بنیاد می باشد. جامعه آماری را خبرگان حرفه ای و دانشگاهی رشته های حسابداری و مالی تشکیل داده و روش نمونه گیری به صورت هدفمند بوده که در نهایت از 20 نفر از جامعه آماری مصاحبه به عمل آمد. سپس با استفاده از نتایج مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان (شرکتهای مهم بورسی ازجمله صنایع پتروشیمی ، کشتیرانی ، فلزی وخودرویی)، طی مرحله کدگذاری و نیز با الهام از ادبیات نظری و تجربی موضوع، کدهایی شناسایی شده و در مقوله های مختلفی دسته بندی گردیدند.

    یافته ها

    بر مبنای نتایج حاصل از مصاحبه با خبرگان و با توجه به شاخص ها و مولفه های حاصله، یک مدل ارایه گردید. نتایج نشان داد که مولفه های فردی، مولفه های احساسی و عاطفی جزء عوامل علی اثرگذار بر تغییرات زمانی ریسک سیستماتیک به شمار می آیند؛ عوامل روان شناختی و اخلاقی نیز جزء عوامل زمینه ساز برای آن به شمار می روند؛ در حالی که تاکید بر فرهنگ سازی و عوامل فردی راهبردهای تعریف شده می باشند. "مولفه های شخصیتی" نیز شرایط مداخله گر محسوب می گردند.

    نتیجه گیری

    عوامل مالی رفتاری سرمایه گذاران بر تغییرات زمانی ریسک سیستماتیک تاثیرگذار است که این امر باید در فرآیند سرمایه گذاری مد نظر قرار بگیرید که در این پژوهش به شناسایی شاخص ها و مولفه های آن پرداختیم.

    کلیدواژگان: مالی رفتاری، ریسک، سیستماتیک، بازده سهام، تغییرات زمانی
  • اکبر هوشیار*، علیرضا روستا، فرزاد آسایش، محمود غلامی صفحات 53-64
    هدف

    در میان انواع بیمه های گوناگونی که در عصر حاضر زندگی بشر را احاطه کرده اند، بیمه های دریایی به لحاظ قدمت تاریخی و هم چنین ارزشی که موضوعات این بیمه دارد از اهمیت خاصی برخوردارند. از این رو پژوهش حاضر، به اعتبار سنجی مدل راهبردی ارزش آفرینی در صنعت بیمه های دریایی با تمرکز بر فناوری بلاکچین می پردازد.

    روش

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر روش و ماهیت، توصیفی- پیمایشی می باشد. این پژوهش در چارچوب رویکرد کمی و با بکارگیری روش معادلات ساختاری انجام شده است. برای جمع آوری داده ها به توزیع پرسشنامه بر آمده از روش داده بنیاد پرداخته شده و پس از جمع آوری داده ها، بررسی و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SMART PLS انجام گرفت. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش را کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی نوشهر تشکیل می دهند. به منظور برآورد حداقل حجم نمونه از فرمول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان استفاده و تعداد 144 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. در بخش کمی از روایی محتوایی و صوری از طریق تحلیل عاملی تاییدی صورت گرفته است. جهت تایید پایایی از پایایی ترکیبی با استفاده از نرم افزار PLS استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های حاکی از تایید تاثیر بازاریابی رابطه مند ،ارتباطات هوشمند ، ادغام نوآوری و ارزش آفرینی و ارزش آفرینی برای مشتری از طریق تولید محتوا بر ارزش آفرینی در صنعت بیمه های دریایی با تمرکز بر فناوری بلاکچین بوده است.

    نتایج

    نتایج کلی نشان داد با توجه به اینکه حمل و نقل بویژه دریایی روزبه روز جایگاه محکم تری در بازار بین المللی می یابد در نتیجه لزوم شناخت راهبردهای ارزش آفرینی فناور محور در بیمه های دریایی و بررسی ساختارهای راهبردی ارزش آفرینی بیمه های دریایی اهمیت بسیار بالایی برخوردار است .

    کلیدواژگان: ارزش آفرینی، تحلیل داده بنیاد، رویکرد پژوهشی آمیخته، صنعت بیمه دریایی، فناوری بلاکچین
  • محمدامین آئینی* صفحات 65-82
    هدف

    انقلاب و تحول دیجیتال از طریق تحول بنیادین در حال شکل دادن به آینده سازمان ها است. به همین دلیل، سازمان ها برای بقا و ادامه رقابت به تغییرات قابل توجهی در خصوصیات خود نیاز دارند. این موضوع نیازمند رهبری قوی برای پیشبرد این تحول است؛ اما چه شایستگی هایی برای رهبری تاثیرگذار تحول دیجیتال در سازمان ها لازم است، مشخص نیستند. به این ترتیب، هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی مهم ترین سازه های شایستگی رهبری تحول دیجیتال در سازمان ها است.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف توسعه ای کاربردی و از لحاظ روش پژوهش پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 8 نفر از خبرگان موضوع در دانشگاه افسری امام علی (ع) بودند که با استفاده از روش هدفمند انتخاب شدند. به دلیل ابعاد گسترده و اهمیت موضوع تحقیق، اولویت بندی معیارهای شناسایی شده باید بر مبنای خرد جمعی باشند؛ براین اساس، روش ویکور فازی در کنار مطالعات کتابخانه ای مبنای کار قرارگرفته است.

    یافته ها

    در این تحقیق یافته ها حاکی از شناسایی و اولویت بندی 26 ویژگی استخراج شده از تحقیقات انجام شده است که در هشت اولویت ارایه شده اند.

    نتایج

    نتایج نشان می دهند؛ بینش رقابتی داشتن رهبر، شایستگی تغییر الکترونیکی (توانایی رهبر برای مدیریت کارآمد تغییر)، خلاقیت و نوآوری و خصوصیات شخصی رهبر، دارای بالاترین اهمیت و اولویت در بین شایستگی هایی است که رهبر تحول دیجیتال باید داشته باشد.

    کلیدواژگان: شایستگی، رهبری تحول دیجیتال، ویکور فازی.&rlm
  • امجد عظمی*، علی جابری زاده صفحات 83-108
    مقدمه

    تامین مالی پروژه های ایجاد زیرساخت و توسعه آن توسط دولت اغلب با مشکل روبروست. با توجه به محدودیت های داخلی و بین المللی از جمله عدم کفایت منابع بانک های داخلی و تحریم های صورت گرفته در خرید نفت از ایران و از طرفی محدود بودن منابع ارزی کشور بهتر است که سازمان ها و نهاد هایی مانند نیروهای مسلح که به بودجه دولتی وابسته هستند به فکر راه های جایگزین تامین مالی فعالیت های غیر بودجه ای خود باشند. یکی از بهترین راهکارها، استفاده از ظرفیت بازار سرمایه می باشد.

    هدف

    هدف از این تحقیق شناسایی و اولویت بندی روش های تامین مالی فعالیت های غیر بودجه ای آجا از بازار سرمایه است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی-توسعه ای، از نظر روش، ترکیبی و مبتنی بر روش تحقیق، توصیفی_ پیمایشی می باشد. در این پژوهش 6 روش تامین مالی بوسیله ابزارهای بازار سرمایه انتخاب شدند. برای دستیابی به معیارهای تاثیرگذار با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و همچنین مصاحبه با خبرگان لیستی از معیارهای کلی، جمع آوری و به صورت پرسشنامه در اختیار خبرگان قرار گرفت.

    یافته ها

    معیار های صکوک اجاره، استصناع، مضاربه و مشارکت به همراه صندوق های زمین و ساختمان و صندوق پروژه انتخاب گردید. 

    نتایج

    بعد از تجزیه و تحلیل در نرم افزار اکسپرت چویس مشخص شد که صندوق پروژه، صندوق زمین و ساختمان، صکوک مشارکت، اجاره، مضاربه و استصناع به ترتیب اولویت بیشتری جهت استفاده دارند.

    کلیدواژگان: تامین مالی، بازار سرمایه، صندوق سرمایه گذاری، صکوک، تحلیل سلسله مراتبی
|
  • Mohammad Reza Abbaszadeh, Mohammad Ali Nasimi *, Samira Pali Pages 5-21
    Purpose

    Electronic word of mouth is the most important information source in tourists purchase decision.

    Method

    Therefore, this study was conducted with the aim of exploring and prioritizing the dimensions of electronic word of mouth among coastal tourists. The method of this research is mixed in nature and developmental research in terms of purpose. Therefore, the Meta - Synthesis method has been used to explore the dimensions of ewom and the best-worst method to prioritize these dimensions.

    Findings

    In the qualitative section, the statistical society was 158 documentary articles, which were eventually adjusted to 28 related articles, and in the quantitative section, 10 social media managers from selected coastal tourism centers in north of the country, were selected as experts by using convenience sampling method. Data in the qualitative section, were analyzed using the seven-step method of Sandlowski and Barroso in Meta - Synthesis and in the quantitative section, data were analyzed by the best-worst method (BWM). Dimensions of ewom among coastal tourists were introduced  in 5 categories,10 axial codes and 70 open codes and their prioritization were presented by their importance. The effectiveness of the message was in the first priority, the message platform in the second priority, information exchange in the third priority, communication elements in the fourth priority and the consequences of ewom in the fifth priority.

    Conclusion

    Company managers need to recognize the characteristics of message receiver and sender and the motivations for their participation in electronic word-of-mouth, and create and expand ewom by creating platforms such as tourism websites, discussion forums and brand communities.

    Keywords: Word of mouth, coastal tourism, Electronic word of mouth, best-worst method, Meta - Synthesis method
  • Sajjad Farhang *, Sajjad Panahi Far Pages 23-35
    Aim

    Human resources one of the most important assets of an orgnaization that having an organizational commitment can help that organization achieve its goals. Many studies have been done to improve the level of this variable in human resources, but in the meantime, the role of cognative teaching of the era of holy defencse as a factor affecting this variable has received less attention. The aim of this study was to determine The effectiveness of Teaching The Components of Cognitive Warfare on the Job Motivation of employees of one of the armed forces units.

    Method

    The present study was a quasi-experimental with a control and experimental group. Using the available sampling method, 60 people were selected voluntarily and randomly assigned to experimental and control groups. Then the training of Components of Cognitive Warfare for the experimental group was performed for 9 sessions in the experimental group and the control group did not receive any treatment. In this study, a questionnaire of Job Motivation was used and the obtained data were analyzed by analysis of covariance.

    Findings and conclusions

    The results showed the effectiveness Teaching The Components of Cognitive Warfare on the Job Motivation  F=125.03 , P=0.001; Eta:0.592  of military personnel. The findings of the present study indicated that the application of Teaching The Components of Cognitive Warfare on the Job Motivation  for employees can be effective in promoting the components of training The Components of Cognitive Warfare as well as increasing awareness and increasing their Job Motivation.

    Keywords: Cognitive warfare, job motivation, Military Personnel
  • Mohammad Mohammadipour, Ghodratallh Talebniya *, Mehrdad Hoseini Shakib Pages 33-52
    Purpose

    One of the proven topics in psychology is the influence of people's emotions on their decision-making process and judgment regarding future events. So that when people have positive feelings, they make optimistic choices and when they have negative feelings, they make pessimistic choices.

    Method

    This research was carried out using foundational data theory. The statistical population was formed by professional and academic experts in accounting and finance fields and the sampling method was purposeful, and finally 20 people from the statistical population were interviewed. Then, using the results of semi-structured interviews with experts, during the coding stage and inspired by the theoretical and empirical literature of the subject, codes were identified and categorized into different categories.

    Findings

    Based on the results of interviews with experts and according to the indicators and components, a model was presented. The results showed that individual components, emotional and emotional components are among the causal factors affecting the time changes of systematic risk; Psychological and moral factors are also among the underlying factors for it; While emphasis on culture building and individual factors are defined strategies. "Personality components" are also considered interfering conditions.

    Conclusion

    The behavioral financial factors of investors have an affecting time changes of systematic risk, which should be taken into account in the investment process, and in this research, we identified its indicators and components.

    Keywords: Behavioral Finance, risk, Systematic, excess return, time changes
  • Akbar Hoshyar *, Alireza Rousta, Farzad Asayesh, Mahmod Gholami Pages 53-64
    Purpose

    Among the various types of insurances that surround human life in the present age, marine insurances are of particular importance in terms of historical antiquity and also the value of the subjects of this insurance. Therefore, the present study deals with the validation of the strategic model of value creation in the marine insurance industry with a focus on blockchain technology.

    Method

    The present research is an applied research in terms of its purpose and descriptive survey in terms of its method and nature. This research has been carried out in the framework of quantitative approach and using structural equation method. In order to collect data, a questionnaire based on the foundation's data method was distributed, and after data collection, data analysis was done using SMART PLS software. The statistical population studied in this research is the staff of Imam Khomeini Naushahr University of Marine Sciences. In order to estimate the minimum sample size, the formula for determining the sample size of Karjesi and Morgan was used and 144 people were selected by simple random method.

    Findings

    The findings confirm the impact of relational marketing, intelligent communications, integration of innovation and value creation, and value creation for the customer through content creation has an impact on value creation in the marine insurance industry with a focus on blockchain technology.

    Conclusion

    The findings indicated the confirmation of all the assumptions of the proposed model. The general results showed that considering that transportation, especially marine, is gaining a stronger position in the international market day by day, as a result, it is very important to know the technology-based value creation strategies in marine insurance and to examine the strategic value creation structures of marine insurance .

    Keywords: value creation, Foundation Data Analysis, mixed research approach, marine insurance industry, Blockchain technology
  • Mohammad Amin Aeiny * Pages 65-82
    purpose

     Digital revolution and transformation is shaping the future of organizations through fundamental transformation. For this reason, organizations need significant changes in their characteristics to survive and continue to compete. This issue requires strong leadership to advance this transformation; But what competencies are required to effectively lead digital transformation in organizations are not clear. Accordingly, the purpose of the current research is to identify and prioritize the most important competency structures for digital transformation leadership in organizations.

    Method

     The current research is a practical development in terms of its purpose and a survey research in terms of its method. The statistical population of this study included 8 subject experts in Imam Ali Officers University (AS) who were selected using a targeted method. Due to the wide dimensions and importance of the research topic, the prioritization of the identified criteria should be based on collective wisdom; therefore, the method Fuzzy VICOR is placed next to library studies as the basis of the work.

    FindingsIn

    this research, the findings indicate the identification and prioritization of 26 features extracted from the conducted research, which are presented in eight priorities.

    Conclusion

    The results show; The leader's competitive vision, electronic change competence (leader's ability to efficiently manage change), creativity and innovation, and the leader's personal characteristics have the highest importance and priority among the competencies that a digital transformation leader must have.Key words: Competence, Digital Transformation Leadership, Fuzzy Vicor.

    Keywords: Competence, Digital Transformation Leadership, Fuzzy Vicor.&lrm
  • Amjad Ozma *, Ali Jaberizade Pages 83-108

    financing of infrastructure projects and its development by the government is often difficult. Considering the domestic and international restrictions, including the insufficient resources of domestic banks and the sanctions imposed on the purchase of oil from Iran, and on the other hand, the country's foreign exchange resources are limited, it is better that organizations and institutions such as the armed forces, which are funded by the government budget They depend on thinking of alternative ways of financing their non-budgetary activities. One of the best solutions is to use the capacity of the capital market.

    Purpose

    The purpose of this research is to identify and prioritize the financing methods of Aja's non-budgetary activities from the capital market.

    Method

    The current research is applied-developmental in terms of its purpose, in terms of method, it is hybrid and based on descriptive-survey research method. In this research, 6 financing methods were selected by means of capital market. In order to achieve effective criteria, a list of general criteria was collected and provided to the experts in the form of a questionnaire by using library studies and interviews with experts.

    Findings

    The criteria of sukuk rent, istisna, mudarabah and participation were selected along with land and building funds and project funds.

    Results

    After analysis in Expert Choice software, it was found that project fund, land and building fund, participation sukuk, lease, mudarabah and istisna have higher priority for use.

    Keywords: Financing, Capital Market, investment fund, Sukuk, hierarchical analysis